Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w sosie porzeczkowym

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 4241

Wyśmienite połączenie kaczki z porzeczkami, warto spróbować. Przygotowanie łatwe a zachwyt domowników gwarantowany.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kacze piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. Smażyć skórką do dołu 10 minut. Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. Piersi zdjąć z ognia, odciąć skórę z tłuszczem. Zlać tłuszcz z patelni i zachować. Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron. Opłukane porzeczki zalać 1/2 szklanki wody, gotować10 minut.

  2. Odłożyć jedną łyżeczkę porzeczek, pozostałe przetrzeć. Do przecieru dodać koncentrat pomidorowy, od- łożone porzeczki, 3 łyżki tłuszczu z kaczki oraz brandy. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Piersi zagotować z sosem. Podawać pokrojone na plasterki, polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń