Do góry

Dania główne Przepis na:

KACZKA Z JABŁKAMI

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 13917

Dodano: 01.02.2009

Odsłon: 8741

Bardzo łatwe, wykwintne, pyszne. Wspaniałe na świąteczny, rodzinny obiad.

Składniki

  • kaczka średniej wielkości, 1 (ok.2,5 kg)
  • jabłka (antonówki, szara reneta), 1 kg
  • sól, czosnek, majeraranek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Zostawic na noc w lodówce.

  2. Obrać jabłka, podzielić na pół, usunąć gniazda. Obtoczyć w majeranku. Faszerować kaczkę.

  3. Kaczkę wyłożyć do brytwanny lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych w majeranku. Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewac mięso sosem.(Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1kg mięsa). Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń