Do góry

Dania główne Przepis na:

KACZKA Z JABŁKAMI

Dania główne

Autor: edyta1

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 377

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 24029

Kaczka z jabłkami jest świątecznym daniem obiadowym. Jedna dwukilowa kaczka wystarcza na około sześć dużych porcji, lub osiem mniejszych. Najlepiej przygotować mięso dzień przed podaniem. Do tego dania znakomicie pasują młode ziemniaczki gotowane w skurkach oraz buraczki z chrzanem lub sparzona czerwona kapustka z jabłkiem i cebulką.

Składniki

  • kaczka, ok. 2 kg.
  • jabłka, 5 dużych
  • cebula, 3 duże
  • majeranek, 4 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wybierzcie kaczkę o wadze ok. 2 kg. Mięso zamoczcie w bardzo zimnej wodzie z dużą ilością soli na ok. 5 godzin. Po tym czasie mięso osuszcie. Kaczkę posólcie w środku i na zewnątrz, posypcie pieprzem i sporą ilością majeranku. Włóżcie całą kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia z przykryciem. Do środka kaczki włożcie jabłka w skórkach poporcjowane na ósemki, na przemian z obraną cebulą również pokrojoną w ósemki. Resztę jabłek i cebuli ułużcie wokół mięsa. Wszytko delikatnie polejcie oliwą. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na noc do chłodnego miejsca, ale można również piec od razu. Kaczkę wstaw do piekarniak nagrzanego do 200 stopni, po 30 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Mięso powinno się piec ok. 2 godzin. Kaczka nie wymaga podlewania wodą. Jabłka i cebula połączone z tłuszczem wytopionym z mięsa tworzą bardzo smaczny sos. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nutria25 17 listopada 2009 Dzięki za przepis. Mężuś i Tato kaczuszką zachwyceni. Pierwszy raz w życiu przygotowałam kaczkę, korzystając tylko z Twojego przepisu.
Przyznam się , że piekłam w folii aluminiowej, nie posiadam jeszcze naczynia żaroodpornego.
Specyficzny smak mięsa mi do gustu nie przypadł, ale mężczyźni zachwyceni, mam przykazane jeszcze raz upiec taką samą.
Pozdrawiam i dzięki za tak prosty przepis .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivonnez 31 marca 2009 Po co moczyć kaczkę w słonej wodzie ..? rozumiem w zalewie z przyprawami, ale wodzie ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń