Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z nadzieniem

Dania główne

Autor: jaolowiecki

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 117

Dodano: 03.12.2008

Odsłon: 21572

Dzieki nadzieniu jest wiecej miesa i urozmaicenie

Składniki

  • kaczka, ca.2kg.
  • zoladek z kaczki, 1 szt.
  • pietruszka zielona, 1 peczek
  • bulka namoczona, 1 mala
  • sliwki suszone, 5 szt.
  • jablka, 2
  • mieso mielone, 10 dkg.
  • maslo, 3 dkg.
  • watrobka z kaczki, 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczke nacieram sola,pieprzem,majerankiem.Nadzienie:wnetrznosci miele i dodaje do 10 dkg. mielonego miesa ,namoczonej w mleku bulki.pokrojonej pietruszki.To sole , pieprze ,wyrabiam ii nakladam do wnetrza kaczki i szyji.Wkladam masllo i zaszywam nitka.Tak przagotowana umieszczam w brytwannie,dookola ukladam sliwki kawalki jablekPodlewam 2 szklankami goracej wody i do pieca na okolo 2 godz 200°C,podlewajac w ostatniej godzinie wytwarzajacym sie sosem i skrapiajac wrzatkiem(1 szklanka)Upieczona kaczke-zrumieniona i miekka wyjmuje z piekarnika,nakrywam folia aluminiowa na 15 min.Kaczke podaje z buraczkami na gesto i ziemniakami z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KonstaGangsta 05 grudnia 2008 kaczki jeszcze nigdy nie jadłam ale musze spróbować napewno dobre

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kogoru 05 grudnia 2008 Jakoś zawsze mnie odpychało bawienie się podrobami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń