Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z orzechami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 22.01.2009

Odsłon: 3810

Jedna porcja tej znakomitej potrawy to tylko 480 kcal

Składniki

  • 1/2 kaczki pokrojonej na małe kawałki
  • kostka rosołu drobiowego
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • masło, 3 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie, 20 dag
  • 3/4 szklanki soku z czarnych porzeczek
  • sok z cytryny
  • cukier, 4 łyżki
  • mały bakłażan
  • oliwa z oliwek, 6 łyżek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przyrządzanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażyć. Dosypać pieprz i kurkumę, smażyć jeszcze kilka chwil. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zrumienić mięso, posypać mąką, dodać orzechy i smażyć 5 minut. Wlać 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki soku z czarnych porzeczek. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Potrawę dusić około 1 godziny. Bakłażana umyć, osuszyć. Pokroić w plastry, posolić i odstawić na 45 minut. Następnie opłukać i osuszyć. Smażyć go na rumiano na rozgrzanej oliwie. Na kaczkę wyłożyć bakłażan i cebulę. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić imbirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 11 maja 2014 Ciekawy pomysł na kaczkę,nie jadłam takiej.Ja piekłam w winie z przepisów kuchni Lidla,wyszła bardzo smaczna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń