Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może słyszeliście o czaju, chai tea. Jest to herbata z dodatkiem różnych przypraw. Świetna na każdą okazję. Wersja, którą tutaj prezentuje jest zaczerpnięta z kultury Kaszmiru. Jest to mocna zielona herbata z dodatkiem szafranu, kardamonu, cynamonu, ewentualnie cukru/miodu. Afgańcy i Pakistańczycy piją ją przez cały dzień, częstują nią każdego gościa, zawierają przy niej transakcje. Relaksuje i lekko pobudza, świetnie wpływa na trawienie po ciężkich posiłkach.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3689
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 189
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 70
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3689
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 189
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 70
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 96
Składniki
Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.
W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.
Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.