Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może słyszeliście o czaju, chai tea. Jest to herbata z dodatkiem różnych przypraw. Świetna na każdą okazję. Wersja, którą tutaj prezentuje jest zaczerpnięta z kultury Kaszmiru. Jest to mocna zielona herbata z dodatkiem szafranu, kardamonu, cynamonu, ewentualnie cukru/miodu. Afgańcy i Pakistańczycy piją ją przez cały dzień, częstują nią każdego gościa, zawierają przy niej transakcje. Relaksuje i lekko pobudza, świetnie wpływa na trawienie po ciężkich posiłkach.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 117
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 94
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 117
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 94
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.
W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.
Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.