Do góry

Przekąski Przepis na:

KAJMAKOWA PISANKA

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 12570

1 porcja: 330 kcal.

Składniki

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 2 szklanki kremówki
  • 40 dag cukru
  • 5 dag masła
  • rdzeń z połowy laski wanilii
  • czekoladowe jajka
  • jasna i ciemna polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: mąkę, posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię. Szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. 2. Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na owalny placek. przełożyć na przykrytą pergaminem blachę. Brzegi placka posmarować roztrzepanym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta. Powierzchnię wałeczka posmarować pozostałym jajkiem. Upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Gorący mazurek zsunąć na deseczkę. 3. Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się). Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę. Szybko polać przestudzony mazurek. Udekorować czekoladowymi jajkami i stopionymi polewami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń