Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 248
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 91
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.
Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.
Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
zdj