Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe ciacho z kawałkami czekolady

Desery

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 1090

Dodano: 06.01.2017

Odsłon: 4524

Aromatyczne, wilgotne i bardzo czekoladowe!

Składniki

  • ciasto:
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 50g gorzkiej czekolady
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do oprószenia formy
  • polewa czekoladowa:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
    Czekoladę dzielimy na kostki i siekamy ostrym nożem.

  2. ROBIMY CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym przez kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Następnie, wciąż miksując na najniższych obrotach, dolewamy cienką stróżką stopione masło. Gdy dokładnie połączy się z masą jajeczną, zaczynamy w trzech partiach dodawać mieszankę mąki i kakao. Za każdym razem rozmiksowujemy dokładnie, a gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Ubitą wcześniej pianę musimy teraz w kilku partiach jak najdelikatniej wmieszać do masy. Nie musimy tego robić super-dokładnie. Wystarczy, że obie masy połączą się w jednolitą całość, a im szybciej to zrobimy, tym lepiej (pamiętając o delikatności! – nie chcemy wypuścić pęcherzyków powietrza z piany!). Ten etap powinien nam zająć około 1-2 minut. Na sam koniec wrzucamy do ciasta posiekaną czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy ostrożnie, rozprowadzając ją z masie.
    Gotowe, gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po około godzinie wyciągamy ciasto z formy, przekładamy na kratkę i zabieramy się za przygotowanie polewy.

  4. ROBIMY POLEWĘ

    Czekoladę siekamy na drobne cząstki. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, ściągamy naczynie z palnika i natychmiast wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki, a gdy naszym oczom ukaże się jednolita, lśniąca masa, natychmiast wylewamy ją na ciasto. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby polewa wystudziła się i stwardniała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń