Do góry

Dania główne Przepis na:

Kakory litewskie

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 03.02.2009

Odsłon: 31755

Odkryj urok soczewicy.

Składniki

  • CIASTO: ugotowane, zmielone ziemniaki, 0,5 kg
  • mąka, ok. 5-8 łyżek
  • sól
  • FARSZ: soczewica, 1 szklanka
  • Jaja, 2
  • cebule drobno poszatkowane, 2
  • olej, 2 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz: soczewicę namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę. Cebulę zezłocić na maśle i dodać do soczewicy. Następnie dodać jaja i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.

  2. Zagnieść ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko). Pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką krążki, jak na pierogi.

  3. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć farsz, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor.

  4. Podawać gorące z surówką. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 07 grudnia 2011 Przepis bardzo ciekawy , napewno do wkorzystania . Jak długo się piecze takie pierożki i w jakiej temperaturze ?
Wolę nie eksperymentować . Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń