Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior i cukinia zapiekane pod beszamelem cebulowo-bazyliowym

Dania główne

Autor: smallangel

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 268

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 7729

Kalafior inaczej, szybko - pysznie :)

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, by się nie rozlatywał. Cukinie wrzuciłam potem na dwie minuty do wody po kalafiorze, już pokrojoną w kosteczkę. Wyłożyłam na formę.

  2. Beszamel - cebulowo-bazyliowy (wzsystko na małym ogniu) 2 łyżki masła, rozpuścić w garnku 2 łyżki mąki stopniowo dodawać i cały czas mieszać trzepaczką by nie porobiły się grudki... trzymać ok 2-3 minuty na ogniu 1,5 szklanki mleka, najpierw 1szklanka mieszać cały czas, potem jak zgęstnięje to dodać 0,5szklanki mleka... mieszać, mieszać, mieszać... dodać ok bazylię,cebule, chilli, trochę pieprzu, i pół łyżeczki soli

  3. Zalać tym kalafior i cukinie Zapiekać ok 35-40minut w piekarniku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szalotka 11 września 2010 Smakowało :).. tylko miałam problem bo beszamel gdy go zrobiłam był gesty a w piekarniku spłynął na spód i sie "rozlał". nie ściął się w środku mimo że piekłam 50 minut..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 05 lipca 2010 Ja nie zapiekałam pod przykryciem, tylko normalnie... ciekawa jestem jak wyjdzie z marchewką i brokułami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 28 czerwca 2010 Witam! Bardzo fajny pomysł. Wypróbuję, ale dodam marchewkę i brokuł, może być bardziej kolorowo.
Czy zapiekać należy od przykryciem? Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń