Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior z beszamelem i serem

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 5720

Smaczna zakąska, dodatek do obiadu albo lekki obiad... :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na większe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

  2. W garnuszku roztopić masło, dodać przesianą mąkę, chwilę podsmażyć, aby straciła smak surowizny, ale nie rumienić! Dolewać stopniowo mleko po trochu (być może będzie potrzeba mniej lub więcej, niż podałam, trzeba brać "na oko") aż nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pieprz, troszkę soli i zetrzeć nieco gałki muszkatołowej (uwaga, bo łatwo przedobrzyć!). Posmakować. W razie czego, jeśli będzie zbyt mdłe, mozna dodać kapke soku z cytryny.

  3. Różyczki kalafiora przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem, posypać serem. Krótko zapiekać, tylko tak, aby ser się rozpuścił. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń