Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior zapieczony

Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 28.05.2008

Odsłon: 9110

uśpiony pod pyszną kołderką

Składniki

  • 3 duże ugotowane ziemniaki- plasterki
  • 1 mały ugotowany i podzielony na różyczki kalafior
  • cebula duża- plasterki
  • zieleninka
  • papryka surowa (bądź jaka) pokrojona (bądź jak)
  • 10 dag boczku wędzonego pokrojonego w paseczki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany ..... ( i co kto lubi)
  • trochę oleju
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ser zółty starty - 1/2 szklanki
  • pomidor obrany i pokrojony w kostkę
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek podsmażyć na patelni ( w razie potrzeby podlać odrobiną oleju), wrzucić następnie cebulę i ziemniaki i smażyć aż do uzyskania żądanej barwy ( u mnie to jest brąz podpieczonych ziemniaków). Dorzucić na petelnię paprykę, pomidora i kalafiona - doprawić , przykryć i smażyć jeszcze ok 3 min. Zdjąć pokrywkę. Jajka , mleko i śmietanę porządnie roztrzepać , dodać do tego ser i zielsko a następnie zalać zawartość patelni. Przykryć i piec na małym ogniu aż całość się zetnie - jak omlet . Ja to podaję jako samodzielne danie. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fabiennka 15 stycznia 2009 No wydaje się ciekawie i smacznie :) Na pewno wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń