Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-11-2016
kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 45
...ale pyszny.
Odsłon: 105
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 45
...ale pyszny.
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek; wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki mniej więcej 20x30cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem i cukrem waniliowym. Zawijamy ciasto i kroimy ma plastry o grubości ok 3cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170st. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok 20-30min.