Do góry

Zupy Przepis na:

Kantońska zupa Wonton

Zupy

Autor: Rybcia-Pypcia

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 25

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 3928

Świeży, esencjonalny rosół - WARTY GRZECHU :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Aby wykonać pyszny i lekki bulion drobiowy należy: Skrzydełka gotować na wolnym ogniu, dodać jarzynkę (lub wymienione warzywa) oraz kostki rosołowe (wg. mnie 4 szt.). Po zagotowaniu dodać część startego lub posiekanego imbiru (ok. 4 łyżek stołowych) - gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Aby bulion był lekki i klarowny należy przelać go przez sitko - wg upodobań warzywa można zostawić, ja zostawiam wyłącznie marchew, którą kroję w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. BULION GOTOWY - NIC PROSTSZEGO Ja podaję go w ten sposób... :) Obieram mięso ze skrzydełek (lub udek) - kładę na dnie talerza, następnie garść kiełków fasoli Mung, makaron sojowy - zalewam bulionem i przybieram posiekaną dymką - PALCE LIZAĆ Można też podawać z pierożkami (sakiewkami) - sposób wykonania poniżej... Sładniki: 250 g (cienkiego) ciasta na pierogi 250 g surowych krewetek (bez wnętrzności), grubo posiekanych 250 g milonej wieprzowiny 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) 1,5 łyżki (stołowej) jasnego sosu sojowego 3 łyżki drobno posiekanej (białej części) dymki 2 łyżeczki drobno posiekanego (świeżego) korzenia imbiru 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 lekko roztrzepane białko Wiadome... wszystkie składniki mieszamy, miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie, gdy farsz delikatnie stwardniał i nie lepi się do rąk nakładamy 1 łyżeczkę farszu na świeży kawałek ciasta i formujemy wg upodobań pierożki bądź sakiewki (które wyglądają jak pękate torebeczki). Pierożki gotujemy w osolonej wodzie choć zaznaczam, że lepiej smakują ugotowane w bulionie. Zarówno jeden jak i drugi sposób podania są PYSZNE :) SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń