Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z fasolą

Zupy

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 1350

Danie na 4 osoby, 1 porcja: 214kcal, czas przygotowywania: 40 minut, potrawa średnio trudna i tania:P

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 lub 2 pomidory, w zależności od wielkości
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 20 dag cienkich kiełbasek(mogą być parówki)
  • garść fasolki perłowej
  • średniej wielkości cebula
  • sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyścić i obrać włoszczyznę, ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cieniutko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody. Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolę perłową, wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody. Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób: najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania. Posolić do smaku, poprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski. DOBRA RADA: Można do zupy dodać otarty majeranek - ułatwia trwanie, zwłaszcza gdy wśród składników potrawy znajduje się fasola ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń