Do góry

Dania główne Przepis na:

kapusta biała z fasolką perłową-wigilijna

Dania główne

Autor: dorotakrakow

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 15

Dodano: 23.12.2009

Odsłon: 2277

proste,wegetariańskie,tradycyjne wigilijne lub dodatek do mięs

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolkę namoczyc na noc, posolic i ugotowac do miękkości .Ma się nawet rozpadac .Odparowac tak żeby było tylko parę łyżek płynu pod fasolką,

  2. Kapustę cienko pokroc ,podlac 1 szklanką wody, dodac 2 łyżki vegety,kminek,pieprz, liśc i ziele .Ugotowac pod przykryciem do miękkości, Nie rozgotowac, Ma byc miękka, ale nie rozpadac się.Odparowac tak aby wody było najwyżej do połowy wysokości kapusty.

  3. W czasie gdy kapusta się gotuje podsmażyc na maśle na złoto drobno posiekaną cebulę i dodac do kapusty.

  4. Miękką fasolkę CZĘŚCIOWO zgnieśc ubijakiem do ziemniaków i dodac do miękkiej kapusty,wymieszac i doprawic. Pogotowac jeszcze 5 minut razem.

  5. Fasolka zagęszcza tą postną kapustę i nie trzeba jej zasmażac. Ja podaję ją podczas wigilii z bułką pszenną plecioną [ u nas to chałka] ,jako samodzielne danie

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń