Do góry

Dania główne Przepis na:

kapusta czerwona /modro kapusta

Dania główne

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 402

Dodano: 14.08.2008

Odsłon: 24157

Dodatek do śląskiego 2 dania - smakuje najlepiej na zimno

Składniki

  • mała główka czerwonej kapusty, 1-1,5 kg
  • cebula, 2-3 sztulki
  • Boczek wędzony, 10 -15 dkg
  • liść laurowy, 3-4 szt
  • ziele angielskie, 5-7 szt
  • ocet, 2-3 łyżki (do smaku)
  • cukier, 2 łyżeczki (do smaku)
  • sól ,pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę drobno kroimy. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją, a następnie mieszamy z boczkiem i cebulką( podsmażyć na patelni). Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i i ewentualnie odrobiną cukru. Uwaga: po dodaniu octu kapusta zmienia kolor na lekko różowy.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 07 marca 2012 musze wypróbować z tego przepisu - ja taką modrą kapustkę robię z gęsim tłuszczykiem i dodaję odrobinę kminku też jest pychotka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 17 grudnia 2010 Zrobiłam pycha, dziękuję za przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 17 grudnia 2010 Zrobiłam pycha :), dziękuję za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 05 października 2010 pyszności, uwielbiam taką kapustę i korzystam z Twojego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 18 września 2010 "Modrą" kapustę wg twojego przepisu robiłam już kilka razy. Jest ekstra!
Pozdrawiam:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń