Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta czerwona z boczkiem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 16.04.2008

Odsłon: 3541

Kapusta czerwona z boczkiem - dodatek lub danie samodzielne.

Składniki

  • 1,5 średniej czerwonej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko
  • 15 dag boczku
  • 10 dag białej kiełbasy,
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • Natka pietruszki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białą kiełbasę ugotować w wodzie. Kapustę umyć, poszatkować na cienkie paski. Podlać wywarem z kiełbasy, ugotować na miękko. Odcedzić i od razu zakwasić sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty. Doprawić do smaku solą, pieprze i majerankiem. Gotować kilka minut, często mieszając. Pozostawić dłuższą chwilę pod przykryciem - tak by składniki dobrze się "przegryzły". Danie podawać posypane natką, z dodatkiem np. porzeczek, jako samodzielne danie, przystawkę albo dodatek do mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń