Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta kiszona zasmażana

Dodatki

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1792

Dodano: 13.05.2010

Odsłon: 34552

Idealna do schabowego, albo goloneczki. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia polska" i nieco go zmieniłam.

Składniki

  • kapusta kiszona, 70 deko
  • cebula, 1 duża
  • smalec, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • sól, pieprz, przyprawa do dań z kapusty, do smaku
  • koperek, 2 łyżki
  • liść laurowy, 1 sztuka
  • ziele angielskie, 2 sztuki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę odciskamy, zachowując sok i siekamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z kiszenia i uzupełniamy wodą, tak, by kapusta była przykryta. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

  2. Od ugotowanej kapusty odcedzamy połowę wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na smalcu. Kiedy już będzie zrumieniona dodajemy do niej łyżkę mąki i smażymy razem jeszcze przez ok. 2 minuty. Teraz dodajemy do cebulki kilka łyżek kapusty i mieszamy. Dokładamy pozostała kapustę, doprawiamy do smaku i dusimy (często mieszając) jeszcze przez 10 minut. Na sam koniec dorzucamy posiekany koperek. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń