Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapusta nie tylko młoda ze śmietaną

Przekąski

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 06.08.2009

Odsłon: 10242

Taką kapuste jadał mój dziadek i mam ten przepis w spadku po nim:)))

Składniki

  • główka kapusty (najlepsza jest młoda)
  • pęczek koperku
  • 2 młode marchewki (lnie koniecznie)
  • odrobina octu winnego
  • śmietana kwaśna 18%
  • sól pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szatkuję głowkę kapusty. Wrzucam na odrobine plany lub innego tłuszczu. Podlewam delikatnie wodą i przykrywam by się powoli dusiła. Marchewkę kroję w plasterki i dodaję do kapusty.

  2. Koper drobno szatkuję. Jak kapusta będzie już średnio- miękka dodaję koper, 2 łyzki octu (ilośc zależy od tego jak winną lubimy) i delikatnie przyprawiam.

  3. Jak kapusta będzie miękka dodaję opakowanie śmietany l(ub więcej to zależy od wielkości kapusty) i jeszcze przez jakieś 5-10 minut duszę bez przykrywki by śmietana odparowała. Przyprawiam do smaku. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

majunia9090 02 czerwca 2010 JA uwielbiam ta kapustę, jeszcze do tego młode ziemniaczki... palce lizać :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 11 sierpnia 2009 Ja po prostu lubie winną stąs ten ocet. Ale to prawda stare przepisy są naprawdę cudowne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 10 sierpnia 2009 taką kapustę robiła moja babcia i zawsze będę ją kojarzyć z ta kapustą. Tyle, że nie dawał octu a tylko śmietanę z koprem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 10 sierpnia 2009 Bardzo smaczna ta kapusta,takie stare przepisy są naprawdę dobre ,proste i smaczne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń