Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta w sosie pomidorowym

Dania główne

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 742

Dodano: 21.08.2009

Odsłon: 6919

Duszona kapusta, świetna do rybki, mielonego czy kotleta schabowego.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty białej
  • mała cebula
  • sól lub vegeta, pieprz
  • 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyzki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka śmietany
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, cebulę w kostkę, solimy kilkoma szczyptami soli, mieszamy uciskajac... żeby sok pusciła. Zostawiamy na 15 minut.

  2. W garnku roztapiamy masło, wkładamy odciśniętą kapustę, dusimy 15 minut, ciągle mieszając.

  3. Na sos: make, rozpuszczoną w wodzie, z przecierem i smietaną wlewamy do kapusty, dusimy wszystko do miękkości- jakieś 15 minut. Doprawiamy vegetą, pieprzem i koperkiem drobno posiekanym. W zalezności od upodoban, jesli jest zbyt gesta dolewamy wody lub dodajemy maki :) Acha i tą kapuste można zrobić bez sosu też pyszna, dusić na masle do porządanej miękkosci.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń