Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grochem to danie, które pierwszy raz jadłam u znajomych mieszkających pod Poznaniem. Pyszne, pachnące, z dodatkiem kminku – od tamtej pory sama często je przyrządzam i uwielbiam jako dodatek do obiadu.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 19
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 404
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 40
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 19
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 404
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 40
Składniki
Groch zalewam wieczorem dnia poprzedniego – zostawiam go tak na noc. Następnego dnia gotuję go do miękkości w wodzie w której się moczył. Następnie odcedzam.
Kapustę – jeżeli jest bardzo kwaśna – przepłukuję pod bieżącą wodą. Potem drobno kroję, przekładam do garnka, podlewam wodą, dorzucam listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Odcedzam.
Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dodaję kapustę, mieszam z cebulką i podsmażam 5 minut. Dodaję groch. Doprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 – 10 minut. Smacznego!!!