Do góry

Dania główne Przepis na:

kapusta z grochem i boczkiem

Dania główne

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 608 Ocena: 11690

Dodano: 20.09.2013

Odsłon: 1611

moja ciotka zawsze robiła ją na słonince wędzonej, mnie bardziej odpowiada wersja z boczusiem, podaję ją dziś w wersji "niewigilijnej" np. jako dodatek do kotleta lub pieczonego mięska i ziemniaczków :)

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag grochu (użyłam połówek)
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag wędzonego boczku
  • liść laurowy (max 2 sztuki)
  • sól, pieprz
  • kminek (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustkę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, dodajemy przyprawy i gotujemy z wodą pod przykryciem do miękkości, u mnie to trwało dość długo, bo prawie 2 godziny, to zależy od kapusty. Wody z sokiem ma być jak najmniej.

    Groch zalewamy wodą (tyle, by przykrywała go na ponad 3 cm) i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ma się rozpadać (zajęło mi to około 50 minut). Ja wcześniej grochu wodą nie zalewam, ponieważ zauważyłam, że nie namoczony gotuje się szybciej. Kiedy groch będzie już ugotowany i woda będzie maksymalnie zredukowana, przelewamy go do kapustki, zagotowujemy.

    Boczek kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni, jeśli jest chudziutki dolewamy oleju, przekładamy go do kapustki z grochem, olej i tłuszcz z niego zostawiamy na patelni.

    Cebulkę kroimy w kosteczkę, wsypujemy na patelnię po boczku, podsmażamy na złoto, przekładamy do kapusty, mieszamy wszystko razem, doprawiamy, gotowe.

    My lubimy kiedy część grochu w kapuście jest cała, a część rozgotowana, gdyż to pięknie nam kapustkę zagęszcza i nie potrzeba żadnej zasmażki.

    Kapustka najlepsza jest na drugi, trzeci dzień, a wg mnie to najlepsza na świecie jest najpierw zamrożona, a potem odgrzana :), podaję ją np do schabowego z ziemniakami, jako dodatek warzywny.

    .

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 26 września 2013 U mojej teściowej, nazywa się to kozia broda :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 września 2013 Ciekawe połączenie smaków, nigdy nie robiłam, ale będę musiała, bo wszystko co z boczusiem to pyszne dla mojego męża :))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń