Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory kupowałam karczek pieczony w sklepie, postanowiłam to zmienić. nie ma jak własnoręcznie przygotowana wędlinka. Z 1 kg surowego mięsa uzyskałam około 60 dkg pieczonego karczku.
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 32
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 32
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Składniki
Karczek dokładnie umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek włożyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Następnie mięso posmarować musztardą, opiec ponownie z każdej strony. Do naczynia, w którym pieczemy karczek wlać 1/2 szklanki wody, dodać cebulę przekrojoną na ćwiartki, naczynie przykryć. Mięso smażyć do miękkości (mnie zajęło to 1.5 godziny), wyjąć na półmisek, pozostawić do wystudzenia. Z kiszonym ogóreczkiem i świeżym pieczywem... palce lizać :-)
Smacznego.