Do góry

Dania główne Przepis na:

karczek pieczony w soli

Dania główne

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 3436

Dodano: 18.05.2013

Odsłon: 6813

karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)

Składniki

  • 1,5 kg karczku
  • 1,5 kg soli
  • ok 6 ząbków czosnku (w zależności jak kto lubi)
  • pieprz, majeranek, rozmaryn, oregano
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć. W mięsie zrobić tyle dziurek ile mamy ząbków czosnku i powciskać go do tych dziurek. Mięso obsypać ze wszystkich stron ziołami i pieprzem, nie solimy, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.

  2. Następnego dnia na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ok 1,5 - 2 cm soli, kładziemy na nią mięso i powoli całe mięso obsypujemy dokładnie solą, tak żeby nigdzie nie wystawało mięso. Nie przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni włączamy termoobieg i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy ok 1,5 - 2 godzin.

  3. Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika. Delikatnie rozłupać solną skorupkę. Oczyścić mięso z soli. Mięso można podawać do obiadu jak i do kanapek zamiast kupnej wędliny. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ankrys1 12 stycznia Dodatkowo skropilam sol mlekiem,zeby skorupa solna zwiazala sie bardziej...wczesniej o tym przeczytalam na innym forum.Pieke wlasnie bez termoobiegu i czekam na efekty! Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 21 maja 2013 Dziękuję Wam bardzo, początkowo obawiałam się że mięso będzie tak słone że nie da się go zjeść jednak na szczęście moje obawy były chybione ;) Wydaje mi się, że na zimno do chleba bardziej mi smakowało niż na ciepło, a może tylko tak mi się wydawało, w każdym bądź razie wyszło pysznie :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 21 maja 2013 Czytałam o tak pieczonej rybie, podobno jest pyszna. Karczek tak przygotowany pewnie zdobędzie więcej "taków" wśród moich mięsożerców ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 20 maja 2013 Apetycznie wygląda, czas się za to zabrać:) Mam pytanie, czy te proporcje 1,5kg mięska na 1,5kg soli są przypadkowe? Czy ma być jednakowa ilość soli i mięsa? Np: na 1kg mięsa 1 kg soli. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 maja 2013 Czytałam o takim sposobie pieczenia , ale nigdy nie odważyłam się go zastosować , dzięki Tobie z pewnością teraz zrobię. Pozdrawiam cieplutko :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 19 maja 2013 Rewelacja!!!Ciekawa tylko jestem,czy mozna uzyc innego miesa?Na pewno w krotce wyprobuje ten przepis.Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń