Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż nie cierpi chrzanu, ale karczek i owszem, uwielbia. Kiedy więc reszta rodzinki zajadała sie karczkiem w sosie chrzanowym, dla mojego Mężulka przygotowałam mięsko w sosie pomidorowym z oliwkami. Nie jestem obiektywna, ale karczek podany w ten sposób jest pyszny... aromatyczny, wyrazisty, pachnący oliwkami i bazylią, tak trochę we włoskich klimatach. Polecam.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 719
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 719
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Mięso myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem, solimy, oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu solimy. Karczek przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dusimy 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz. Oliwki kroimy w paseczki, czosnek obieramy. Z mąki, przecieru pomidorowego i śmietany sporządzamy zawiesinę, którą rozprowadzamy ciepłym sosem mięsnym. Płyn wlewamy do rondelka, gdzie znajduje się reszta sosu. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy kilka minut, jeżeli jest odpowiednio gęsty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane oliwki oraz suszoną bazylię. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie do rondelka ponownie wkładamy mięso i podgrzewamy przez chwilę.
Smacznego.