Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek wieprzowy z sosem

Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2212

Dodano: 03.02.2009

Odsłon: 61938

Tradycyjny zestaw na niedzielny obiad

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karczek podpiekamy na maśle i oliwie, gdy są zrumienione, podlewamy go wodą, posypujemy solą, czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi, dusimy aż woda wywrze, przewracamy na drugą stronę znów podlewamy wodą i posypujemy tymi samymi przyprawami i dodajemy kieliszek wina czerwonego półwytrawnego. Całość podlewamy wodą i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie, czyli około 45- 60 minut. Na koniec odlewamy wywar z mięsa i robimy sos dodając mąkę, śmietanę i musztardę. Najlepiej podawać z buraczkami i kluskami :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biurwa 02 października 2011 Harrys to miałam właśnie na myśli, odlać wywar do innego garnka i zrobi z tego sos :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Harrys 29 września 2011 Jednak lepiej nie odllewac wywaru z miesa a wykorzystac do zrobienia sosu.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camilla 02 marca 2011 karkówka smakuje WYŚMIENICIE! Użyłam wina domowej roboty więc smakowało tym bardziej :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sosna 02 grudnia 2010 ten przepis zagościł w mojej kuchni dokładnie rok temu i już zostanie na zawsze !!!
dzięki serdeczne !!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 09 sierpnia 2009 no, "wywrze" to znaczy wyparuje... wygotuje sie... to chyba logiczne??? co innego by to mogło być....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń