Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka po cygańsku

Dania główne

Autor: Anna1988

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano: 31.01.2012

Odsłon: 31856

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso.

Składniki

  • karkówka ( ewentualnie schab bez kości), 1 kg
  • cebula, 3 sztuki
  • keczup pikantny, ok 400 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • ocet, 2 łyżki
  • woda, 1 szklanka
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Karkówkę pokroić w plastry ( nie rozbijać ). Opanierować w jajku i bułce tartej, obsmażyć. Wyłożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego. Na mięso położyć cebulę.

  2. Do garnka wlać keczup, dodać czosnek, ocet, wodę, kostkę rosołową, paprykę, cukier, sól, musztardę i pieprz. Wszystko razem wymieszać, zagotować. Sosem polać mięso i cebulę. Przykryć naczynie.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Piec 1-1,5 godziny.

  4. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

  5. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iolka 29 lipca w przepisie jako składnik jest podany ocet, warto byłoby doprecyzować, że najlepiej dodać ocet balsamiczny, ewentualnie z czerwonego wina, laik może chlupnąć spirytusowy... i ta kostka rosołowa to jakieś nieporozumienie, nie da się już nic zrobić bez tej obrzydliwej chemii? zamiast kostki dodałam sól himalajską i wyszło przepyszne! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

czarnasarna 01 grudnia 2013 Pyszna, mięso rozpływa się w ustach. Często gości na moim stole.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mastah 03 marca 2012 domownicy byli zachwyceni-mięso wprost rozpływa się w ustach.dziękuję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 01 lutego 2012 Muszę wypróbować przepis, to coś innego, a trzeba potrawy urozmaicać. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 01 lutego 2012 Ciekawy sposób na przygotowanie mięsa...do wypróbowania,dziękuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń