Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w marynacie

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 28.06.2009

Odsłon: 3309

Niedrogie i niebanalne!!!

Składniki

  • karkówka (pokrojona na centymetrowej grubości kotlety), 1 - 1,2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowo - paprykowy, 2 łyżki
  • oliwa, 4 łyżki
  • czerwone wino wytrawne, 150 ml
  • rozmaryn suszony, 1 łyżka
  • kmin rzymski, 1 łyżka
  • majeranek, 1 łyżka
  • bulion, 200 ml
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę z oliwy, koncentratu, wina, zmiażdżonego czosnku i rozdrobnionych ziół.

  2. Mięso umyć, osuszyć, obrać z nadmiaru tłuszczu i błon, rozbić włókna ostrym nożem - nie tłuczkiem!!! . Natrzeć solą i pieprzem, posmarować marynatą, wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

  3. Rozgrzać na patelni trochę oliwy i obsmażyć mięso z obydwu stron. Przełożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wlać resztę marynaty, podgrzać, zalać bulionem i podduszać ok. 1 godziny na wolnym ogniu, często odwracając. Na 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę brytfanny i zredukować sos.

  4. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z dowolną surówką.

  5. UWAGA! Tak przygotowaną karkówkę można również przyrządzić na grillu! Oczywiście bez podlewania bulionem ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdaprzed 03 czerwca 2012 Ja niestety nie mam czasu na gotowanie w ogóle,ale kupiłam już w gotowej marynacie dwa steki z karkówki z Lidla i są absolutnie najlepsze:DZrobili idealną marynate ,sam bym takiej nie zrobił chyba;/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń