Do góry

Dania główne Przepis na:

karkówka w sosie warzywnym

Dania główne

Autor: bastet70

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 1

Dodano: 20.10.2009

Odsłon: 1600

proste w przygotowaniu,szybkie,idealne na jesienną i zimową porę.

Składniki

  • karkówka w plastrach, 1-2 plastry na osobę
  • cebula, ok.3-4 sztuku
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • olej, kilka łyżek
  • przyprawa do karkówki np.Prymat, do smaku
  • sok wielowarzywny z kartonika (dowolny), 1 litr
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę posypać przyprawą,cebulę pokroić w półksiężyce,czosnek w plasterki.

  2. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia ,położyć na nim cebulę i czosnek.Wszystko polać/posmarować olejem,naczynie przyryć pokrywką lub foolia aluminiową i odstawić do lodówki na jakiś czas.Najlepiej na kilka godzin,ale w ostateczności można robić wszystko z biegu.

  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni C.) i podpiec 15 minut.Po tym czasie podlać sokiem wielowarzywnym i znów podpiec ok. 20 minut,aż mięso będzie miękkie,a cebula "rozmaślona".

  4. Teraz mogą być dwie wersje:ja odlewam trochę sosu wraz z częścią cebuli,czosnku i miksuję,a następnie dolewam do reszty i mieszam.Sos jest gęstszy,zmiksowana cebula oddaje swój smaczek.Można też wszystko pozostawić nie bawiąc się w miksowanie.

  5. Jeśli trzeba podpiec jeszcze do momentu,aż mięso będzie miękkie (kwestia gustu).Podawać z ziemniakami,ryżem,kaszą gryczaną czy jeczmienną i warzywami z wody (fasolka szparagowa,brokuły,kalafior-co kto lubi).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń