Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z pieczarkami

Dania główne

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 988

Dodano: 04.03.2011

Odsłon: 14007

Ta karkówka wzbudzi zachwyt zarówno dzieci jak i dorosłych. A co najważniejsze przy jej przygotowaniu nie napracujecie się.

Składniki

  • karkówka, 1,5 -2 kg
  • pieczarki, 0,7 -1 kg
  • śmietana 30 %, 375 ml
  • vegeta
  • mąka ziemniaczana, 1.5 łyżki
  • cebula suszona
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę posypać vegetą i podsmażyć(krótko) na złoty kolor na suchej patelni. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.

  2. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian pieczarki i karkówkę aż do wyczerpania wszystkich składników ( na wierzchu układamy pieczarki). Piec w zamkniętym naczyniu w 190 stopni ok. 1-1,15 godziny. Po tym czasie śmietanę rozrabiamy z mąką , cebulą i ewentualnie jeszcze z odrobiną vegety. Wylewamy na mięso ,zamykamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 0,5 godz.( lub w zależności od miękkości mięsa, dłużej)

  3. Podajemy wg upodobania z kluskami, ryżem , kopytkami.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń