Do góry

Dania główne Przepis na:

Karmelowe pierożki z orzechami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 18710

Bardzo ciekawe połączenie składników w wyjątkowym wydaniu

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę. Do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 - 8 cm).

  2. Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem.

  3. Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek. Usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.

  4. Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 09 czerwca 2014 Ugotowałem i muszę stwierdzić , że to jednak nie moje smaki.
Nadzienie owszem bardzo ciekawe i będzie powtórka ,ale już z klasycznym ciastem pierogowym.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń