Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp faszerowany w galarecie

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 10948

Karp nadziewany cebulą, jajkiem, migdałami, rodzynkami i natką pietruszki polany galaretą w wigilijny wieczór nie ma sobie równych!!! :)

Składniki

  • 2 karpie (po 1kg)
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sok z cytryny
  • 2 czubate łyżki rodzynek
  • 4 łyżeczki żelatyny
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryby oczyścić z łusek,obciąć głowy i płetwy, wypatroszyć nie przecinając brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, marchewki i seler, obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy i ogony, gotować godzinę na małym ogniu.

  2. Bułki namoczyć w mleku, osączyć.Cebule obrać, pokroić. Białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i z ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki, natkę, sól, pieprz i pianę z białek, wymieszać.

  3. Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.

  4. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować.
    RADA: Aby usunąć niezbyt przyjemny, lekko błotnisty zapach karpia, wystarczy skropić go po sprawieniu sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 15 lipca 2014 Kobieto na focie jest cały karp,a ty każesz kroić go w dzwonka. O co tu chodzi ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń