Do góry

Dania główne Przepis na:

KARP PO KRÓLEWSKU

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15417

Dodano: 31.01.2009

Odsłon: 5566

Znakomite danie nie tylko na Wigilię. Łatwe w przygotowaniu a w smaku naprawdę królewskie.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karpia umyć, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania Włożyć rybę, wlać wino.Po ugotowaniu wyjąć karpia, wywar przecedzić przez sito.

  2. Pokroić pieczarki. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dołożyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem.

  3. W rondlu rozpuścić masło, wymieszać z mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z żółtkami. Dodać pieczarki.

  4. Brytfannę posmarować masłem, ulożyć rybę, pieczarki. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.

  5. Sosu nie musimy robić sami, można kupić gotowy beszamel. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń