Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp w galarecie

Dania główne

Autor: frezja17

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 16

Dodano: 09.12.2008

Odsłon: 6165

Świetne danie na wigilijny stół...

Składniki

  • karp,, ok.2 kg.
  • włoszczyzna,, 1 pęczek.
  • liście laurowe,, 2
  • ziele angielskie,, kilka ziaren
  • sok z cytryny,, 2 łyżki,
  • żelatyna,, 2-4 dag,
  • sól, pieprz,
  • Dekoracja:jajka,, 2 (ugotowane),
  • zielony groszek,, 1/ puszki,
  • natka pietruszki.
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę sprawić, umyć, posolić, pokropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę ( z podwójną ilością pora i selera), obrać, umyć, ugotować z oczyszczonym łbem karpia, płetwami i przyprawami, odcedzić. Do wywaru włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. (Płynu powinno byc tyle, by zakrył rybę). Ugotowanego karpia delikatnie wyjąć, podzielić na dzwonka, usunąć ości, ułożyć na półmisku, ozdobić pokrojonymi warzywami z wywaru. Gorący wywar wymieszać z namoczoną wczesniej żelatyną, Gdy galareta zacznie krzepnąć, zalać rybę- (najpierw wlć cienką warstwę, a po jej zastygnięciu, resztę).Dekorujemy groszkiem, ćwiartkami ugot. jajek i natką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jarko133 07 stycznia 2009 ok to mi pasuje za chwile dzialam:Wielkie Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

socharena 09 grudnia 2008 Uwielbiam ryby w każdej postaci. Na pewno wypróbuję ten przepis na wigilię.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń