Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka adwokatowa

Desery

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1213

Dodano: 10.12.2009

Odsłon: 22332

Krem tak przygotowany naprawde jest lekki i delikatny rozpływa się w ustach

Składniki

  • składniki na ciasto:
  • 1. mąka, 200 g
  • 2. masło, 100 g
  • 3. jajka, 5 szt
  • 4. woda, 250 ml
  • 5. sól, szczypta
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1. mleko, 1 litr
  • 2. mąka zwykła, 3 łyżki
  • 3. mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • 4. cukier, 6 -7 łyżek
  • 5. masło, 250 g
  • 6. adwokat (im bardziej gesty tym lepszy), 200 ml
  • 7. cukier puder, do posypania ciasta
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:

  2. Wode z maslem i solą zagotować zmniejszyć gaz wsypać make i pieć minut mieszając caly czas gotować aż ciasto zacznie odstawac od brzegu i zrobi się jednolita lśniaca kula, zdjąc z gazu przestudzić

  3. Do zimnego ciasta wrzucać kolejno po jednym jajku i miksować na jednolitą masę, podzeić na pół i wyłożyć rowno na dwie takie sama blaszki wyścielone papierem do pieczenia

  4. Piec około 40 min w 200 stopniach przez pierwsze 20 minut nie otwierajac piekarnika bo ciasto opadnie

  5. MASA:

  6. Ugotować mleko z połową cukru dodając obie mąki dobrze mieszac by się nie zbryliło jak przy normalnym budyniu, zagotować odstawic do ostygnięcia

  7. W wysokim naczyniu ubijać mikserem masło z pozostałym cukrem aż bedzie białe i lekkie dodając po łyżce zimnego budyniu, 5 minut przed końcem miksowania jak już masa bedzie w sumie gotowa lekka i puszysta wlac adwokat i ubijać jeszcze chwile

  8. Upieczone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem,

  9. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

doris77 11 lutego 2012 Zrobiłam wszystko według przepisu, i krem mi nie wyszedł, coś jest nie tak litr mleka? to chyba pomyłka, z tego przepisu krem jest zadki wręcz lejący, i nie słodki.Polecam zrobić go z połowy mleka dodać żółtko i więcej cukru

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doris77 11 lutego 2012 Zrobiłam wszystko według przepisu, i krem mi nie wyszedł, coś jest nie tak litr mleka? to chyba pomyłka, z tego przepisu krem jest zadki wręcz lejący, i nie słodki.Polecam zrobić go z połowy mleka dodać żółtko i więcej cukru

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazka82 23 stycznia 2011 Magdaniel pyszności!!! Zrobiłam wczoraj i dzisiaj już nie ma... Za tydzień kolejna partia.
Pozdrawiam serdecznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

m_isia1 06 maja 2010 Jakiego rozmiaru mają być blaszki?pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Owczarek 20 lutego 2010 Dzisiaj będę robić . Pewnie będzie pyszne!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 15 lutego 2010 ale to musi być pychota uwielbaim adwokata

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 grudnia 2009 Z taką masą musi być dobre. Spróbuje. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń