Do góry

Dania główne Przepis na:

KARTACZE

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 13.02.2009

Odsłon: 37717

Staropolskie, pyszne cho pracochłonne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na drobnej tarce. Utarte ziemniaki mocno odcisnąć. Połączyć z ugotowanymi i jajem, posolić i dosypać mąkę.

  2. Przygotowac farsz: Mięso połączyc ze zmieloną cebulą, solą i pieprzem. Robic placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładac farsz, zlepiac i wrzucac do gotującej się, osolonej wody. Gotowac ok. 30-40 minut (ok.10-15 minut po wypłynięciu).

  3. Gotowe kartacze wyjąc na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anika354 17 października 2011 jesteś boska- pamiętam smak kartaczy , które robiła mi babcia. Teraz będę miała okazję zrobić je mojej rodzince- dzięki

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 15 sierpnia 2009 LANNia ,podałas prawdziwy przepis na kartacze ,tak sie je robi .Nigdy z mięsem gotowanym.Ja zamiast cebuli dodaje do mięsa duzo czosnku.

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagna 25 lutego 2009 To jest przepyszne!!!!!!!!!!!!!!Niech Cie usciskam :*

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LANNiA 18 lutego 2009 Kartacze są potrawą pochodzenia litewskiego zadomowioną na polskim stole podobnie jak sękacz, kindziuk i mrowisko.. Przepis rodzinny.
Składniki: 2,5 kg ziemniaków, mięso wieprzowe (najlepsza łopatka), cebula, 1 jajko, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, 1/3 ugotować do miękkości i po przestudzeniu zemleć, drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać najlepiej do lnianego woreczka i odcisnąć (dobra jest tetrowa pielucha). Krochmal pozostały z wody po odciśnięciu ziemniaków dodać do ziemniaczanego ciasta. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku.

Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą, posiekaną na drobno cebulę, jajko, sól, pieprz i majeranek. Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą. Podawać gorące - jako drugie danie. Pyszne są odsmażane na następny dzień.
Suwalczanka

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 18 lutego 2009 kartacze są super smaczne z surówką z kiszonej (własnej robioty) kapusty

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń