Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze

Dania główne

Autor: Jagoda50

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3197

Dodano: 19.09.2009

Odsłon: 51959

Nasza regionalna kuchnia,smaczne

Składniki

  • ziemniaki, 4-4,50 kg
  • mięso wieprzowe (łopatka), 1 kg
  • cebula, 2
  • czosnek, 6 ząbków
  • majeranek, do smaku
  • jajko, 1
  • sól,pieprz, do smaku
  • boczek wędzony lub surowy, 25 dkg
  • kostki bulionowe, 2-3
  • mąka ziemniaczana, 3 łyzki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 kg ziemniaków ugotować,wystudzic i zemleć

  2. resztę ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody,surowe i ugotowane ziemniaki wymieszać ,dodac 3 łyzki mąki ziemniaczanej i krochmal powstały po odcisnięciu,dokładnie wymieszać

  3. mięso zemleć dodac jajko,czosnek ,resztę przypraw i wymieszać

  4. do duzego garnka wlac wodę ,dodac do niej kilka łyżek oleju,liście laurowe i ziele angielskie a także kostki bulionowe

  5. zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni,na to nakładac mięso zlepic i uformowac podłużne pyzy

  6. wrzucac do gotującej wody

  7. gotowac 45-60 minut

  8. boczek usmażyc razem z cebulą i polewc nim kartacze

  9. do kartaczy świetnie pasuje surówka z kapusty

  10. potrawa dość pracochłonna ale raz na jakis czas mozna ja przygotować

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (38)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 17 lipca 2012 Pani Jagodo proszę powiedzieć ile mniej więcej wychodzi kartaczy z podanych proporcji /mam w rodzinie 3 facetów/ ?,
oraz czy wszystkie gotuje się jednocześnie czy też partiami ? Bardzo serdecznie dziękuję za przepis który oceniam na "5" , a zamierzam się z nim zmierzyć w nadchodzącą sobotą pomimo wątpliwości odnośnie tego , że będę dysponowała młodymi ziemniakami . Czekam z niecierpliwościa więc na rozwianie moich wątpliwości i radę . Serdecznie pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 17 lipca 2012 Mam laickie troszkę pytania ; 1) ile wychodzi kartaczy mniej więcej z podanych proporcji /mam 4 osobową rodzinę/
2} czy wszystkie jednoczesnie są gotowane i nie pękają ?
3} czy można użyć gotowanego mięsa , by sobie skrócić czas gotowania kartczy i czy mocno
wpłynie to na ich smak?
Przepis wrzuciłam do ulubionych i w nadchodzącą sobotę chciałbym je zrobić dla swoich chłopaków , dlatego z niecierpliwością będę czekała na informacje . Pozdrawiam i ode mnie za przepis "5"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 kwietnia 2011 O coś znajomego ,też je robię i uwielbiam.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 czerwca 2010 Pani Jagodo, proszę podać, jaką odmianę ziemniaków Pani używa do kartaczy, bo nie z każdych udaje się zrobić coś dobrego. Przepisy super, na podobnych się wychowalam, ale ciągle brakuje mi czasu na podanie swoich. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatta81 16 maja 2010 Kartacze są przepyszne!!!:D Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 stycznia 2010 Nika ,mnie tez czasami pekają,jnastepnym razem spróbuj dodać więcej mąki i napewno sie uda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nika55 07 stycznia 2010 Tak pysznie wyglądają, że spróbowałam je zrobić. Nadzienie pyszne, czosnek i majeranek dodają smaku, ale podczas gotowania troszkę mi się porozwalały. Myślę, że należy dodać więcej mąki ziemniaczanej, to ciasto będzie bardziej kleiste.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oceania202 07 stycznia 2010 Pani Jagodo! zobaczylam , zrobiłam i....udalo sie! Po raz pierwszy w zycu! Ogromnie dziękuje za przepis.Pozdrawiam. ...aaaa .jeszcze cos...odsmazane kartacze smakuja wybornie!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mmaciek31 06 stycznia 2010 to nie żadne kluski ani pyzy! tylko kartacze albo inaczej cepeliny! brawa dla pani Jagody, to jedna z moich ulubionych potraw

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mmaciek31 06 stycznia 2010 To nie żadne pyzy ani kluski! to kartacze albo inaczej cepeliny. brawa dla pani Jagody, to jedna z moich ulubionych potraw

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń