Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze z mięsem

Dania główne

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 713

Dodano: 10.09.2011

Odsłon: 19129

pyszne kluchy, można je podawać z sosem lub polane skwareczkami.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane, 1 porcja
  • ziemniaki surowe, 1 porcja
  • maka ziemniaczana, 1/4 porcji
  • jajko, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • mięso ugotowane (najlepiej użyć takiego które zostanie nam z rosołu)
  • oliwa, 3 łyżki
  • przyprawy do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso zmielić, cebulke pokroić w kosteczke i zrumienić na oliwie. Dodac cebule do mięsa, przyprawic solą, pieprzem, majerankiem.

  2. ziemniaki surowe zetrzec na tarce, odsączyć wodę.

  3. ziemniaki gotowane przepuścic przez praskę.

  4. z ziemniaków surowych, gotowanych, mąki i jajka wyrobić ciasto.

  5. z ciasta formujemy podłużne kartacze, napełniamy miesem, dobrze sklejamy i gotujemy w osolonej wrzacej wodzie.

  6. podajemy z sosem lub skwareczkami.

  7. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 17 lipca 2012 Jak długo należy gotować te kartacze, bo nic o tym nie wspominasz /a mamy mięso gotowane/ ? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 września 2011 Są przepyszne,robię bardzo podobne.Można je na drugi dzień pokroić w plastry i odsmażyć,wtedy są chrupiące - po prostu niebo w gębie.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 11 września 2011 moim zdaniem z tymi porcjami chodzi o to że ziemniaków ugotowanych i surowych maja byc takie same ilości .przepis super na pewno wypróbuję !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 11 września 2011 ja chyba kumam o co chodzi 1kg ugotowac a 1 kg utrzec mase do miski ugniesc i zrobic na krzyz i cwiartke wyjac a wsypac make ziemniaczana i dodac ta czwarta czesc tak robi sie kluski slaskie i wtedy zawsze sie udaja sa w sam raz ciasto sie nie rozpadnie w gotowaniu tak kluski slaskie jak i kartacze . Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

psotka 10 września 2011 Co znaczy ,,porcja,,jeden ziemniak czy 1 kg ?cos te proporcje nijakie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 września 2011 Pyszne danie, robię takie, tylko nie dodaje surowych ziemniaków.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mariajab 10 września 2011 co oznacza jedna porcja ile czego podaj dokładnie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń