Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflak

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1182

Dodano: 12.05.2009

Odsłon: 19602

Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Jako danie solo lub jako dodatek np do żurku.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Miękkie przepuszczamy przez prasę lub dusimy na gładką masę, przyprawiamy pieprzem, magą oraz 2 łyżkami masła. kasze gotujemy 15 minut i łączymy z masa ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 nierówne części. Blachę smarujemy pozostałym masłem. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę bo wystawało poza brzegi. Następnie nakładamy farsz i wygładzamy go by nie było pofałdowań np. długiem nożem. Drugą mniejsza część ciasta wałkujemy jak poprzednio i przykrywamy plackiem farsz łącząc brzegi ciast. Ja zlepiam brzegi taką metoda jak przy zlepianiu pierogów. Gdy brzegi będą za duże, zbędną część można odkroić nożem. Powierzchnię smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 190 stopni przez 1,5 godziny. Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Solo z barszczykiem lub jako dodatek np do żurku. Ja sięgam kiedy mam na to ochotę :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

halusia084 21 lutego 2011 Jest to LWOWSKI pieróg z kaszą gryczaną .Wspomnienia z moich lat dzieciństwa ,

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 15 maja 2009 dodaję do ulubionych , uwielbiam ziemniaki więc takie przepisy to dla mnie perełki , dzięki

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga0404 13 maja 2009 polecam przepyszne ...........wspomnienia z dzieciństwa :))
dobrze jest tez do farszu dodac 2 ząbki czosnku jesli ktos lubi lepszy smak jest w tedy.... mniammm

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń