Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka po poznańsku

Zupy

Autor: dutkiewicz7

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 393

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 1803

Smaczna zupka na wiosenne chłody

Składniki

  • ziemniaki, 40dag
  • 4-6 suszonych grzybów
  • cebula, włoszczyzna, listek laurowy
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • łyżka mąki
  • łyżka smalcu
  • łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, odstawić na 2-3 godz. Obraną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami gorącej wody, dodać grzyby, listek laurowy ziele, pieprz i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Wywar przecedzić (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera wyjąć i odstawić), wlać do rondla, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paseczki grzyby, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni rozgrzać smalec, lekko zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mąki, wlać 2-3 łyżki zimnej wody, zamieszać, dodać do zupy. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać i podgrzać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń