Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zupka na wiosenne chłody
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
Składniki
Umyte grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, odstawić na 2-3 godz. Obraną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami gorącej wody, dodać grzyby, listek laurowy ziele, pieprz i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Wywar przecedzić (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera wyjąć i odstawić), wlać do rondla, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paseczki grzyby, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni rozgrzać smalec, lekko zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mąki, wlać 2-3 łyżki zimnej wody, zamieszać, dodać do zupy. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać i podgrzać.