Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z boczkiem i cebulką

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 16983

Pyszne i banalnie proste danie. Przepis mojego męża :) Rewelacyjnie smakuje ze świeżym kefirkiem lub maślanką.

Składniki

  • kasza gryczana, 2 torebki
  • Boczek wędzony, 200-300 g
  • 2 duże cebule
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie sól ziołowa, odrobinka
  • opcjonalnie posiekany koperek lub pietruszka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy pod przykryciem 10-15 min., żeby była odrobinę niedogotowana (dojdzie na patelni). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy, pokrojny w słupki lub w grubsze plasterki, boczek. Po czym smażymy na wolnym ogniu, żeby wytopił się tłuszczyk. Dodajemy posiekane cebule, mieszamy podsmażamy tak, by cebulka się zeszkliła. Odsączoną kaszę, wrzucamy na patelnię, mieszamy z boczkiem i cebulką. Doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Smażymy przez ok. 5 min., mieszając. Przekładamy na talerze, posypujemy zieleniną, podajemy z zimnym, świeżym kefirem lub maślanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń