Do góry

Przekąski Przepis na:

Kaszi

Przekąski

Autor: kaszi

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 27.11.2008

Odsłon: 554

KASZI to przepyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw lub owoców morza, albo wędlin owinięte w nori -algi morskie. Podstawowy składnik – kasze - są bogatym źródłem białka, błonnika, tłuszczy roślinnych i soli mineralnych, a zawarte w nich węglowodany złożone to idealne źródło energii uwalnianej stopniowo podczas trawienia. Algi morskie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Tak więc KASZI to nie tylko wyjątkowy smak ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. KASZI można przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.

Składniki

  • algi morskie, 1 sztuk
  • kasza – pęczak jęczmienny, 1/2 szklanki
  • woda, 1 i 1/2 szklanki
  • kostka rosołowa warzywna, 1/2
  • oliwa z oliwe, 3-4 krople
  • kasza manna, 1 łyżeczka
  • prasowane arkusze alg morskich nori, 4
  • serkek do smarowania PHILADELFIA, 100 g
  • śliwki suszone pokrojone w paski, 4-5
  • gruszka surowa pokrojona w słupki, 1/2
  • papryka surowa pokrojona w paski, 1/2
  • ogórek surowy pokrojony w słupki, 1/2
  • sól - do smaku
  • pieprz ziołowy – do smaku
  • sos (np ketchup, tatarski i in.)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na KASZI WEGETARIAŃSKIE Przybory: ostry nóż mata do rolowania sushi (przybory te można nabyć zamawiając pod numerem telefonu 696 099 494 ) Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w ½ szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą serka Philadelfia i na środku układamy pokrojone warzywa lub owoce np. śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa lub owoce. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń