Do góry

Przekąski Przepis na:

KASZI NA GORĄCO WEGETARIAŃSKIE Z PAPRYKĄ

Przekąski

Autor: kaszi

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 25.06.2009

Odsłon: 566

KASZI to przepyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw lub owoców morza, albo wędlin owinięte w orni -algi morskie. Podstawowy składnik – kasze - są bogatym źródłem białka, błonnika, tłuszczy roślinnych i soli mineralnych, a zawarte w nich węglowodany złożone to idealne źródło energii uwalnianej stopniowo podczas trawienia. Algi morskie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Tak więc KASZI to nie tylko wyjątkowy smak ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. KASZI można przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej. Informacje o produkcie www.kaszi.eu

Składniki

  • ¼ kg kaszy – pęczak jęczmienny
  • 1 kostka rosołowa
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kaszy mannej
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 duża papryka
  • 1 łyżka stołowa masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • ½ czuszki
  • sól - do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 3/4 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy. Farsz Paprykę kroimy w kostkę, blanszujemy na maśle z dodatkiem papryki słodkiej i czuszki. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy do smaku solą. Nakładamy farsz na każdy płatek papieru ryżowego, wystające brzegi papieru zwilżamy wodą. Papier zawijamy tak jak krokiety, zlepiając brzegi. Przed podaniem podsmażamy z każdej strony po 2 minuty na gorącym oleju. Smacznego. Andrzej Zamojski fundacja@kaszi.eu www.kaszi.eu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń