Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa po turecku

Napoje

Autor: tygiel

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 201

Dodano: 12.05.2008

Odsłon: 14196

Wspaniała i oryginalna kawa dla każdego

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do Tygielka wsypujemy kawę (2 łyżki powinny wystarczyć) oraz cukier, następnie zalewamy wodą lecz niech nie będzie jej aż po brzeg... Tygiel stawiamy na ogniu i gotujemy, lecz pamiętajmy aby NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA, wtedy kawa straci swój aromat i możemy wszystko wylać... Po zagotowaniu kawę odstawiamy na bok, czekamy aż nieco ostygnie, gotujemy drugi raz Powtarzamy czynność kolejne dwa razy... Moc kawy zależy od tego ile razy będziemy ją parzyć. Przyjęło się, że cztery parzenia są wystarczające do poprawnego sporządzenia kawy po turecku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zredukować tę liczbę, np. do dwóch. Kawa jest wtedy słabsza, zachowując swój smak... Kardamon rozbijamy i dodajemy na końcu...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maupa23 31 marca 2010 witam, Technik kucharz, przepius z mojej ksiązki:
110ml wrzącej wody (kawe do tygielka zalewamy wrzącą wodą!!!) , 15g Kawy, 5g cukru.. Reszta się zgadza, zal;ecane śa trzy podgrzania... pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupa23 31 marca 2010 Witam trochę mi się ten przepis nie podoba. Skończyłem szkołe technik-kucharz. Oto przepis z mojej książki:
110ml, 15g kawy (czyli Łyżka), 5g cukru (czyli mała łyżeczka)
Wykonanie: Wsypujemy kawe do tygielka wraz z cukrem i zalewamy GORĄCĄ WodĄ! i wstawiamy na ogniu czekając aż kawa podniesie się trzykrotnie lecz nie dopuszczamy do zagotowania!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koralina 23 sierpnia 2009 Najlepiej mi smakuje zaparzona po turecku Astra, a ile zapachu przy tym....mmmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tygiel 18 czerwca 2008 Dobrze jest napisane - gotujemy, ale pilnujemy aby nie wrzało. To ze względu na aromat i smak - większość ujdzie razem z parą.
Innymi słowy - gotujemy w temperaturze niższej niż temperatura wrzenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń