Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza wersja popularnego dania kupowanego w budkach w mieście.
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1346
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 113
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1346
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 113
Składniki
BUŁKI: - Drożdże 50 gram - Mleko ciepłe 1 szklanka - Mąka pszenna 0,5 kg - Sól 1 łyżeczka - Cukier 1 łyżeczka - Olej 4 łyżki FARSZ: - Pierś z kurczaka 2 szt. - Przyprawa kebab-gyros - Pomidor 1 szt. - Ogórek 0,5 szt. - Cebula 1 szt. - Sałata lodowa 1/4 główki SOS CZOSNKOWY: - Jogurt naturalny 150 ml - Sól - Pieprz czarny mielony - Czosnek granulowany
BUŁKI: Do miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Wszystko mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po upłynięciu czasu rośnięcia, ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy każdą z części tworząc kwadraty o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy z kwadratów przecinamy po skosie na pół, tak aby powstały trójkąty. Kładziemy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Wrzucamy mięso na patelnię i podsmażamy na rumiano. Pomidora myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w cieniutkie półplasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki.
SOS: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu czarnego mielonego i czosnku granulowanego. Dokładnie mieszamy.
Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso i wszystkie warzywa. Można dodać również ketchup.