Do góry

Dania główne Przepis na:

Kebab na patyku

Dania główne

Autor: Goblinek

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 444

Dodano: 21.05.2010

Odsłon: 28496

Świetny na grilla.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe (lub baranina), 0,5 kg
  • schłodzony wywar (może być z kostki), 1 szklanka
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • cebula, 1 duża
  • oregano, 2 łyżeczki
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Cząber, 1 łyżeczka
  • patyczki do szaszłyków
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Masę bardzo dokładnie wyrabiaj ręką, co jakiś czas dolewając porcję zimnego wywaru. Mięso jest dobrze wyrobione, gdy odstaje od ręki. Wtedy włóż je na ok. 2-3 godz. do lodówki, by stężało.

  2. Po tym czasie mięso podziej na 4-5 porcji i z każdej uformuj zwilżonymi rękami wałeczek. Nabij je na patyczki do szaszłyków. Opiecz je równomiernie na grillu lub patelni około 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 27 czerwca 2010 Cieszę się że smakowały, sama najchętniej piekę je na tradycyjnym grillu w ogródku, ale wiadomo, nie często się go rozpala. Piekę je wiec na grillu elektrycznym w kuchni, jak na zdjęciu, i też jest fajnie. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 24 czerwca 2010 upiekłam je co prawda na patelni grillowej a nie na grillu , ale wyszły przefajnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 czerwca 2010 przepiękne te Twoje kebaby, nigdy nie robiłam takich rzeczy na grillu i zamierzam to zmienić, dam znać jak mi poszło i dzięki za przepis, pozdr.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń