Do góry

Desery Przepis na:

Keks marmurkowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 05.05.2009

Odsłon: 10047

To pyszne ciasto idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie rodziny, wystarczy go co najmniej dla 12 osób, więc jeśli spodziewasz się gości i chcesz poczęstować ich czymś wyjątkowym keks marmurkowy będzie w sam raz.

Składniki

  • niepełne szklanki mąki, 3
  • szklanka cukru, 1
  • torebka cukru waniliowego, 1
  • masło, 15 dag
  • jajka, 5
  • szklanka mleka, 1
  • kakao, 3 łyżki
  • proszek do pieczenie, 2 łyżeczki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy, 1
  • cukier puder, 1 czubata szklanka
  • sok wyciśniety z jednej pomarańczy, 1
  • wrzątek, 4 łyżki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do formy
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Jajka rozbij. Żółtka dodaj do masy. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, podziel ją na pół.

  3. Foremkę natłuść, oprósz tartą bułką.

  4. Do jednej porcji masy dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szkl. mleka, do drugiej skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Oba ciasta na przemian wkładaj do foremki.

  5. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180 st.

  6. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj na gładko z sokiem pomarańczowym i wrzątkiem.

  7. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórką pomarańczową i ew. miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń