Do góry

Desery Przepis na:

keks polski...

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 8535

Dodano: 23.12.2016

Odsłon: 943

jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

Składniki

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 250g masła
  • 4 żółtka
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • rodzynki, figi, daktyle, morele (co tam macie)
  • posiekane migdały, orzechy
  • 2 opakowania mieszanki do keksu
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka na puszystą masę. Wsypujemy połowę mąki, proszek do pieczenia i sodę; miksujemy dodajemy dwa całe jajka; miksujemy, dodajemy druga połowę mąki, pozostałe jajka oraz ekstrakt waniliowy.

  2. ciasto jest gęste, ale takie ma być. Bakalie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

  3. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem długiej keksówki, lub dwóch mniejszych, wtedy będziemy mieli nieco niższy; ja tak właśnie zrobiłam. Pieczemy ok 50-60 min w 170st.

  4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń